Afërsisht 17 orë. Ky është intervali ku myslimanët në Pekin duhet të agjërojnë çdo ditë gjatë këtij muaji të shenjtë të Ramazanit.

Për shkak se muaji i agjërimit është në verë, kur ditët janë më të gjata, myslimanët fillojnë agjërimin që nga ora 3 e mengjesit dhe bëjnë iftar rreth orës 8 pasdite. Kjo është gati tre orë më shumë se në Malajzi.

“Unë zakonisht marr vetëm një racion të thjeshtë për syfyr ose ha nga mbetjet e natës së kaluar”, tha Ali Shejh Mensur, një student i masterit në Inxhinieri Bërthamore në Universitetin Tsinghua.

Ai tha për arsye sigurie, institucioni nuk i lejon studentët të gatuajnë.

“Më duhet të ngrihem kur shumica e njerëzve janë ende në gjumë dhe ngas biçikletën time në restorantin në errësirë për rreth 15 minuta. Ndryshe nga shtëpia kur ne kemi një shumëllojshmëri të pjatave në tryezë, këtu në Pekin, nuk presim shumë. Është vetëm për të mbushur stomakun tuaj”, tha ai, duke shtuar se ushqimi i shitur në restorant përbëhet nga orizi, një pjatë e thjeshtë e mishit me perime, fruta dhe qumësht.

Nuk ka shumë myslimanë në universitet dhe mes tyre, vetëm shtatë janë malajzian. Pjesa tjetër janë nga Pakistani, Indonezia dhe vende të tjera.

Pra, iftari mund të jetë pak një eksperience e vetmuar.

Por në Universitetin e Gjuhës dhe Kulturës të Pekinit (BLCU), ku ka rreth 160 studentë myslimanë malajzian, është një skenar krejtësisht i ndryshëm.

Ka një kuzhinë në çdo kat në BLCU.

“Ne gatuajmë dhe hamë së bashku. Edhe pse jemi larg nga familjet tona, ne ende ndjehemi të lumtur që ne jemi në gjendje të festojmë muajin e shenjtë me shumë miq “, tha ai, duke shtuar se ata sollën shumë përbërës nga Malajzia për të gatuar ushqim këtu që është e ngjashme me atë që ata merrni në shtëpi.

Saed Abdul Rahman tha se agjërimi fillon shumë herët, ata zakonisht qëndrojnë gjatë gjithë natës dhe vetëm të shkojnë në shtrat pas syfyrit. Studentët komunikojnë dhe luajnë lojëra kompjuterike për të kaluar kohën.

Edhe pse Kina nuk është një vend me shumicë myslimane, ajo ka një popullsi të madhe myslimane prej rreth 23 milionë banorë, prej tyre 250 mijë janë në kryeqytet.

Këshilltari kinez i arsimit në ambasadën malajziane, Aziz How Abdullah, tha se ka rreth 500 studentë myslimanë të Malajzisë në Kinë dhe shumica e tyre janë në Pekin.

“Ka shumë xhami, restorante hallall dhe dyqane që kujdesen për myslimanët. Kam vënë re se jo të gjitha këto ushqime shfaqin mbishkrimin ‘Halal’. Në shumë vende, sidomos në degët e vogla ose menze, unë mund të shoh vetëm fjalët kineze ‘Qing zhen’, të cilat mund të përkthehet si e ‘pastër’”, tha ai.

Shumica e studentëve malajzian kryejnë lutjet e tyre në xhaminë Qinghe të Haidianit.

Ky vend adhurimi u ndërtua në vitin 1706, por ndërtesa origjinale është shkatërruar pasi u konsiderua i rrënuar nga qeveria.

Pastaj u rindërtua në të njëjtin vend dhe u rihap në vitin 2014. Gjatë festave, xhamia pranon më shumë se 1,200 adhurues.

Xhamia Doudian është një nga xhamitë më të reja në Pekin. E vendosur në periferi të Fangshan, xhamia kushtoi 50 milionë dollarë për t’u ndërtuar, u hap në vitin 2013. Ajo mbulon një sipërfaqe prej rreth 15 metra metra katrorë.

Xhamitë e tjera të mëdha në Pekin përfshijnë xhaminë 700-vjeçare Dongsi, xhaminë Huashi (604 vjeç) dhe Xhaminë Madian (168 vjeçare). /30Ditët/